dimarts, 9 de desembre del 2014

EXPOSICIÓ JOCS PER A LA WEB



EXPOSICIÓ DEL JOC REAIL D’UR

És possible conèixer una cultura, una civilització a través dels seus jocs? Aquesta pregunta es va fer als alumnes de 1r d’ESO de l’institut de Flix i després de reflexionar-hi, van començar a conèixer trets característics d’una cultura mil•lenària, com és la Mesopotàmica, a partir del Joc Reial d’Ur.
Segons Oriol Comas i Coma al seu llibre El món en jocs (Ed. La Magrana, Barcelona, 2005), aquest és el joc més antic que es coneix. Fou descobert per Sir Leonard Woolley el 1926, al jaciment arqueològic de la ciutat sumèria d’Ur –d’aquí el seu nom-.
Dels quatre taulers que es van trobar el millor data de 2650 aC i està fet amb materials com el nacre, el lapislàtzuli i la pedra calcària vermella. Es pot admirar al Museu Britànic en un estat perfecte de conservació.
El que no es van conservar són les regles del joc, encara que una taula d’argila trobada anys després i escrita amb caràcters cuneïformes ha donat, als investigadors, informació suficient per a recrear-ne les regles.
Segons Irving Finkel, conservador del Museu Britànic, el joc d’Ur és un joc de tauler de recorregut:
El tauler té vint caselles, disposades en dos blocs, un de dotze i un altre de sis caselles, unides per un pont de dues caselles.
Totes les caselles estan bellament decorades.  
Com a curiositat remarcar que cada joc anava acompanyat de 3 daus, piramidals, els quals tenien 2 dels quatre vèrtex pintats.
Amb aquesta informació es va proposar a l’alumnat que es convertís en arqueòlegs lúdics i que creessin el seu propi joc i inventessin una manera de jugar. El resultat ha estat magnífic, amb taulers de totes mides i fets de materials diversos: fang, cartró, paper, metacrilat, fusta, plàstic... així com les fitxes i daus, tots ells molt originals.
Tot aquest material es va exposar al passadís de l’institut.