dilluns, 25 d’octubre del 2010

L’INSTITUT DE FLIX GUANYA EL SEGELL DE QUALITAT EUROPEA

L’INSTITUT DE FLIX GUANYA EL SEGELL DE QUALITAT EUROPEA

Aquest mes d’octubre el nostre institut ha estat reconegut amb el Segell de Qualitat Europea per, textualment “el excelente trabajo realizado en el proyecto "Dança das Paixões" de eTwinning”.
El programa eTwinning, que vol fomentar els agermanaments telemàtics entre centres europeus, preveu l’atorgament dels Segells de Qualitat com un reconeixement per als professors i els seus centres escolars per l’alta qualitat de les seves activitats dutes a terme a eTwinning, i per als alumnes representa un estímul al seu esforç i una manera de conèixer, de manera propera, altres realitats culturals d’Europa.
Per a atorgar aquest reconeixement als projectes es tenen en consideració els següents criteris:
· la innovació i la creativitat pedagògiques
· la integració dels projectes en el pla d’estudis
· la col·laboració amb altres centres escolars associats
· l’ús creatiu de les TIC
· durada i transversalitat
· possibles resultats o productes finals (enregistraments sonors i en vídeo, construcció d’implements o objectes...)

El nostre projecte es va fer amb els companys de l’Agrupamento de Escolas da Lousã, proa de Coimbra –Portugal-, i es va iniciar el curs 2006/2007 acabant-se el curs 2008/2009. Durant aquests tres cursos es va fer tot de gestions, iniciant-se amb una planificació del projecte que ens havia de permetre l’encontre entre els alumnes de 1r d’ESO de Lousã i Flix primer a la nostra població i, l’any següent, a Portugal.
Aquesta planificació suposava concretar què es faria al llarg d’aquests cursos i quins eren els objectius i matèries que es treballarien. Així fou com vam concretar que es realitzarien treballs de recerca sobre diferents matèries com ciències i història, però que ens centraríem en una vessant més folklòrica o antropològica. Així el projecte el vam titular "Dança das Paixões / Dansa dels països i es va centrar en la cerca de:
· “Artes, ofícios e ócios”/ Arts, oficis i oci:
o els oficis artesans
o els jocs, les distraccions i les joguines
o les tradicions i els rituals.

Aquest treball va suposar la recerca en les formes de vestir tradicionals, la construcció de complements d’aquests, l’artesanat de jocs i joguines populars, la recerca de la banda sonora que acompanyava als jocs i la representació final d’un espectacle públic, tant a Lousã com a Flix, que va incloure elements d’aquesta recerca –podeu trobar informació d’aquestes activitats a http://dancadaspaixoes.blogspot.com/ i a